Hur vet man när humle ska skördas?

Fingrar känner på humlekottarna om de är redo att skördas.

Humle är redo att plockas när kottarna har mognat, vanligtvis någon gång i slutet av augusti till slutet av september, beroende på växtzon och sort.

En mogen kotte ska ha en torr och lätt känsla. Den ska kännas som papper, vara elastisk vid beröring och dofta karakteristiskt av lupulin (det ämne som tillsammans med eterisk olja ger humle dess karakteristiska doft och smak). Du kan också öppna kotten för att se om lupulinet är gult och hartsigt. Då är det dags att plocka humlen.

Så här vet man när det är dags att skörda humlekottarna.

Första skörden går till örtolja, som sedan ska användas till salva och cerat. Det är främst den lugnande och vårdande eteriska oljan och flavonoidernas kärlstärkande verkan som jag är ute efter. Förra året gjorde jag en salva på en blandning av humle och kamomillolja + eterisk lavendelolja, som blev mycket uppskattad av både människa och hund.

Så här gör jag humleolja

Jag fyller en glasburk till 2/3 med färska lätt sönderklippta humlekottar (det doftade mycket när jag klippte dem) och häller på rapsolja ända upp till kanten, så att oljan täcker alla kottarna. Burken ställer jag i ett österfönster (går lika bra i väster). Nu skall burken stå där i 4-6 veckor, medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort kottarna och häller oljan på väl rengjord flaska och min vårdande örtolja är klar att användas till salva och cerat.

Även om jag skördar i torrt och soligt väder, så låter jag humlekottarna ligga och torka inomhus i ca 4 timmar innan jag sätter oljan. Detta för att försäkra mig om att de inte är fuktiga och därmed för med sig något vatten i oljan.

Länk till hur du gör humlepåsar och örtte på humle.

Ta hand om dig
Örtagumman

Humle – Humulus lupulus
Jag skördar mina humlekottar i september

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *