Testar att göra humleolja

Glasburk med gröna humlekottar i olja.

Då var det dags att testa nytt igen – det blev en humleolja!

Tidigare har jag endast använt humle i torkad form, och då till rogivande teblandningar och till små sömngivande humlepåsar för sovrummet.

Nu ville jag testa att göra örtolja på kottarna, som sedan ska blandas till salva. Det är främst den lugnande och vårdande eteriska oljan och flavonoidernas kärlstärkande verkan som jag är ute efter. Hoppas mycket på denna!

Glasburk med gröna humlekottar i olja.
Humlekottar på kvist
Så här gör jag humleoljan

Jag fyller en glasburk till 2/3 med lätt sönderklippta humlekottar (doftade mycket när jag klippte dem) och häller på rapsolja ända upp till kanten så att oljan täcker alla kottarna. Burken ställer jag i ett österfönster (går lika bra i väster). Nu skall burken stå där i 4-6 veckor, medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort kottarna och tillsätter 1 ml e-vitamin för varje dl (för bättre hållbarhet). Sen häller jag oljan på väl rengjord flaska, och min vårdande örtolja är klar att användas till salva. Oljan är hållbar i drygt 1 år.

Tips!

Även om jag skördade i torrt och soligt väder, så lät jag humlekottarna ligga och torka inomhus i ca 8 timmar innan jag satte oljan. Detta för att försäkra mig om att de inte var fuktiga och därmed förde med sig något vatten i oljan.

Läs här om hur du vet att det är dags att skörda humlekottarna.

Ta hand om dig
Örtagumman

Humle – Humulus lupulus
Jag skördar mina humlekottar i september

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *