Dags att skörda humlekottarna!

Humlekottar mot en himmelsblå bakgrund

Den härliga skördetiden har börjat och nu är det även dags att skörda humlekottarna. Kottarna är redo att skördas när de har mognat, vilket vanligtvis sker någon gång i slutet av augusti till slutet av september, beroende på växtzon och sort.

Så hur ska du då veta om humlekotten är mogen? Jo, en mogen humlekotte ska ha en torr och lätt känsla. Den ska kännas som papper, vara elastisk vid beröring och dofta karakteristiskt av lupulin (det ämne som tillsammans med eterisk olja ger humle dess karakteristiska doft och smak). Du kan också öppna kotten för att se om lupulinet är gult och hartsigt. Då är det dags att skörda humlekottarna.

Läs mer om humlens alla goda egenskaper här.

Så vet du att humlen är klar att skördas

Min första skörd ska bli en örtolja, som jag sedan ska använda till salva och cerat. Det är de antiinflammatoriska, kärlstärkande och sårvårdande egenskaperna som jag är ute efter. Jag brukar göra en salva på en blandning av humle och kamomillolja + eterisk lavendelolja, som är mycket uppskattad.

Så här gör du HUMLEOLJAN

1. Fyll en glasburk till 2/3 med mogna färska lätt sönderklippta humlekottar (de doftade mycket när jag klippte dem) och häll på kallpressad rapsolja ända upp till kanten, så att oljan täcker alla kottarna.
2. Placera burken i ett fönster med morgon- eller kvällssol, skaka dagligen. Låt dra i 4-6 veckor.
3. Sila sedan bort kottarna och tillsätt eventuell E-vitamin. Efter det häller du upp oljan på väl rengjord flaska. Sedan är din vårdande örtolja klar att användas som den är eller till salva och cerat.

Glasburk med gröna humlekottar i olja.
Rapsoljeutdrag på humle
Tips!

Även om jag skördar i torrt och soligt väder, så låter jag humlekottarna ligga och torka inomhus i ca 4 timmar innan jag sätter oljan. Detta för att försäkra mig om att de inte är fuktiga och riskerar att föra med sig vatten i oljan.

Ta hand om dig
Örtagumman

Humle – Humulus lupulus
Jag skördar mina humlekottar i september

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *