Sista skörden humlekottar blev till en humletinktur!

Glasburk med humlekottar till tinktur.

Jag läste i Marie-Louise Ekelöfs bok ”Trädgårdsapoteket”, att man för att inte förstöra östrogenet skulle bereda humlen med ett så kallat kallvattenmacerat. Det vill säga, att lägga humlekottarna i kallt vatten och låta stå och dra över natten. Eller så kunde man göra en tinktur på kottarna.

Eftersom jag vill komma åt både den lugnande och sömniga effekten, men även östrogenet i humlen, så har jag nu satt en tinktur på de sista kottarna. Det ska bli spännande att testa om det känns någon skillnad på hett örtte, som ger den lugnande och sömngivande effekten, och på tinkturen som då även ska innehålla östrogen.

Humlekottar
Så här gör jag humletinkturen

Jag fyller en glasburk till 2/3 med färska lätt sönderklippta humlekottar och häller på 60% sprit ända upp till kanten, så att spriten täcker alla kottarna. Burken ställer jag i ett österfönster (går lika bra i väster). Nu skall burken stå där i 4-6 veckor, medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort kottarna och häller tinkturen på väl rengjord flaska och min humletinktur innehållande fytohormon (östrogenet) är klar att användas.

Har du inte tillgång till starkare sprit än 40% så bör du låta humlekottarna torka först.

Ta hand om dig
Örtagumman

Humle – Humulus lupulus
Jag skördar mina humlekottar i september

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *