Timjan fixar hostan!

Ingredienser på ett bord till hostsirap på timjan, lakritsrot och honung.

Timjan kan användas till så mycket mer än bara matlagning. Exempelvis är timjan ypperlig att använda mot hosta. Den innehåller nämligen stora mängder eterisk olja som är bakteriedödande, slemlösande och främjar själva upphostningen. Du kan antingen dricka te av färsk eller torkad timjan eller så gör du en hostsirap. Själv föredrar jag hostsirapen.

Så här gör jag min hostsirap

Jag varvar färsk timjan, både blommor och blad, med flytande honung (jag använder flytande honung istället för den fasta, eftersom timjan inte innehåller så mycket vätska) i en glasburk. Vartannat lager flytande honung och vartannat lager timjan. (I denna sats tillsatte jag även lite köpt torkad lakritsrot, som även den är känd för sina hostdämpande egenskaper.)

Jag ställer burken i ett österfönster (går lika bra i ett västerfönster). Där står den i 3-4 veckor. Jag skakar och vänder burken varje dag. När honungen dragit ur vätskan och alla de bra egenskaperna ur timjanen (och lakritsroten), och vätskan har blivit gyllenbrun och trögflytande i burken, då är sirapen klar. Jag silar den och häller den på en glasflaska som jag förvarar i kylskåp. Hostsirapen håller i drygt ett år.

Dosering

Jag tar ca en 1/2 msk av sirapen mot hosta vid behov (ibland lite mer bara för att den är så god). Fungerar förvånansvärt bra för mig och min familj.

Ta hand om dig!
Örtagumman

Timjan – Thymus vulgaris
Blommar juli till augusti. Skördas året om.

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *