Hostsirap på timjan, lakritsrot och anisfrön.


Sista dropparna av hostsirapen som jag gjorde i höstas är slut, och nu är en ny sats gjord. Denna gång satte jag den på timjan, krossad torkad lakritsrot och krossade torkade anisfrön.

Timjan innehåller stora mängder eterisk olja som är bakteriedödande och slemlösande, vilket gör att det går lättare med själva upphostningen. Detsamma gäller för både lakritsrot och anis.

Så här gör jag min hostsirap

Till en glasburk på ca 2 dl använder jag:
1 dryg dl svensk honung
3/4 kruka med färsk timjan
1 tsk krossad torkad lakritsrot
1/2 tsk anisfrön som krossas i mortel

Jag varvar färsk timjan, lakritsrot och anisfrön med honung i en glasburk. Vartannat lager honung och vartannat lager timjan, lakritsrot och anisfrön. Jag börjar och avslutar med honung.

Titta på filmen för att se hur jag gör min hostsirap.
Honung varvas med timjan, lakritsrot och anisfrön.

Jag ställer burken i ett österfönster (går lika bra i ett västerfönster). Där står den i 3-4 veckor. Jag snurrar och vänder burken varje dag. När honungen dragit ut alla de bra egenskaperna ur timjanen, lakritsroten och anisfröna – och vätskan har blivit gyllenbrun och trögflytande i burken – då är hostsirapen klar. Jag silar den och häller den på en glasburk som jag förvarar i kylskåp. Hostsirapen håller i drygt ett år.

Dosering

Jag tar ca en 1/2 msk av sirapen mot hosta vid behov (ibland lite mer bara för att den är så god). Fungerar förvånansvärt bra för mig och min familj.

Ta hand om dig!
Örtagumman

Timjan – Thymus vulgaris
Blommar juli till augusti. Skördas året om.

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *