Är tallbarr giftiga?

Tallgren i vinterskrud

Jag har fått två frågor om tallbarr och jag tänkte att det är ju bra att besvara dem som ett inlägg – på så sätt får alla ta del av svaret.  

Fråga 1

”Jag har hört att när man kokar tallbarrste så får det inte överstiga 70 grader? Det skulle bli terpentin i det annars. Stämmer det?” /Susanne

svar

Nej, det blir inte terpentin i ditt te. Det är terpenerna* pinen och limonen, det vill säga inte terpentin, som löses ut från tallbarren i ditt kokande tevatten. De är ofarliga i denna låga koncentration och du kan lugnt dricka ditt tallbarrste även i högre gradantal än 70 grader.

Vit tekopp innehållande tallbarrste.
Te på tallbarr

När du kokar tallbarren så är det alltså en ytterst liten del av tallbarrens eteriska olja (doftämnen) som löses ut i vattnet, vilken bland annat innehåller terpenerna pinen och limonen. Limonen är t.ex. det viktigaste eteriska doftämnet i citron och apelsin. Pinen är en viktig beståndsdel av tallarnas kåda. Pinen finns också i många icke-barrväxter såsom humle, lager, lavendel, timjan, dill, morot och i citrusfrukter.

Terpentin, som är en blandning av terpener, är ett lösningsmedel framtaget från destillerat barrträd (från stam och rötter), och används i bland annat målarfärg.

*Terpener är en mycket stor grupp av de kolväteföreningar som är de dominerande beståndsdelarna i eteriska oljor och andra naturprodukter.

fråga 2

”Jag nappade på att koka the på tallbarr, för c vitaminet. Läste dock även på nätet att tallbarrsolja kan ge förgiftning. Jag försökte förstå skillnaden på oljan och att koka thet men lyckades inte förstå riktigt. Om du vill får du gärna berätta mer om det och lindra min förvirring?” /Katarina

Svar

Om du med tallbarrsolja menar eterisk olja på tallbarr så används den främst för hudvård, doft och aromaterapi. Eteriska oljor är mycket högkoncentrerad och ska inte användas outspädd på huden. Det är därför viktigt att inte överdosera eterisk olja i örtoljor eller i salvor, eftersom den eteriska oljan då kan skada utrensningsorgan och irritera hud och slemhinnor. Ja, du kan bli förgiftad helt enkelt. Och du ska absolut inte förtära den.

Däremot, om du gör en örtolja på tallbarr, genom ett oljeutdrag av hackade tallbarr och en vegetabilisk olja. Då är mängden eterisk olja i så låg koncentration, och redan utspädd i oljeutdraget, att det gör den ofarlig att använda direkt på huden. Det vill säga, ingen risk för förgiftning föreligger vid användning av örtoljan.

En glasburk innehållande oljeutdrag på tallbarr.
Oljeutdrag på tallbarr

Detta gäller även när du kokar te på tallbarr. Det är en sådan liten del eterisk olja som löses ut i tevattnet så den är helt ofarlig.

Här kan du läsa om hur du gör örtolja på tallbarr och hur du kokar te på tallbarr.

Ta hand om dig!

Örtagumman

Tall – Pinus sylvestris

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *