Tallbarrste och tallbarrsolja – en doft och smak av skog plus en extra dos C-vitamin

Vit tekopp innehållande tallbarrste.

Naturen ger oss inte bara lugn och återhämtning utan är även full av goda nyttigheter! På vintern är det exempelvis en perfekt tid att plocka och bereda tallbarr, eftersom de då är extra fulla med C-vitamin. De kan innehålla upp till åtta gånger mer C-vitamin än vad de gör på sommarhalvåret. Skogen förser oss alltså med en bra C-vitaminkälla när andra växter ligger i vintervila.

Tallgren i vinterskrud
Tallbarren är extra fulla med C-vitamin under vintern.

Det som doftar så gott i tallens barr är eterisk olja och harts. Tallens eteriska olja sätter fart på blodcirkulationen och den nyttjar jag genom att göra en cirkulationshöjande örtolja. Den går fint att droppa i badet eller användas direkt på huden som värmande massageolja.

De C-vitaminrika barren kan även beredas som te. Teet ökar cirkulationen i kroppen så att man blir lite extra varm när man dricker det.

För att få ut alla nyttigheter när man gör tallbarrsolja eller te så måste man klippa eller hacka barren i småbitar. På så sätt kan alla aktiva ämnena som ligger skyddade innanför barrets hårda skal ordentligt tränga ut i vattnet eller oljan.

Så här gör jag te på tallbarr

En kopp tallbarrste:
2 msk färska tallbarr i småbitar
2,5 dl vatten

Lägg de färska hackade barren i vattnet och låt koka i ca 5 minuter. Sila bort barren, låt svalna lite och avnjut.

Så här gör jag örtolja på tallbarr

Fyll en glasburk till drygt hälften med klippta eller hackade färska tallbarr. Fyll på med olivolja ända upp till kanten. Ställ burken i ett öster- eller västerfönster. Skaka burken då och då. Låt stå i fyra veckor. Sila av och häll upp på mörk burk eller flaska.

Obs! Jag plockar endast tallskott och barr från fallna grenar på marken. Vill du ta direkt från träden måste du ha markägarens tillstånd.

Ta hand om dig!

Örtagumman

Tall – Pinus sylvestris

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *