Så här gör jag vallörtstinktur

Vallört i full blom.

Det har blivit dags att skörda vallörtens pålrötter och göra vallörtstinktur på dem.

Jag har vallörtstinktur i mitt husapotek eftersom den har antiinflammatoriska egenskaper. Men också för att den visar god effekt mot smärta i leder och muskler, och även på att rörligheten ökar och svullnad minskar efter en stukning eller vrickning.

Vallörtens pålrot ska skördas för att beredas till tinktur.

Observera! Denna gång gör jag tinkturen på 65% sprit och kan därför använda färska rötter. Jag rekommenderar dig att torka rötterna först om du använder 40% sprit.

Så här gör jag vallörtstinkturen

Jag skrubbar först pålrötterna riktigt rena och skär dem i bitar. Efter det krossas bitarna lätt. Jag fyller en glasburk med färsk vallörtsrot och häller på 65% sprit ända upp till kanten. Tinkturen ställer jag i ett österfönster. Sedan får burken stå och dra i cirka åtta veckor medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort vallörtkrosset.

Jag kommer att späda ut tinkturen med en dekokt på vallört (kokar krossad vallört i lite vatten i 10 min). På så sätt blir det en kombinerad tinktur med både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen.

Tanken med vallörtstinkturen är att jag ska använda den för utvärtes bruk som den är, men även i lindrande och läkande salvor och liniment.

Ta hand om dig!
Örtagumman

Vallört – Symphytum officinale
Skördas i september-november

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *