Hästkastanjer till tinktur

Hästkastanjetinktur i glasburk

Hästkastanjer är plockade. Check på den! Kastanjerna är så lena och fina – de är som små konstverk när man tittar riktigt nära på dem. Men inte bara det, de innehåller också aktiva ämnen som bland annat är bra för att lindra åderbråck, hemorrojder och ödem. Och – de går även att använda som tvättmedel.

På kastanjerna har jag satt en tinktur, där det mesta av den kommer att gå till att göra salva.

Tinkturen kan baddas på åderbråck, hemorrojder och blåmärken för att läkas snabbare. Den är även bra till att badda anklar och vader för att få ner svullnad (ödem). Jag gör salva på hästkastanjtinktur för jag tycker det är lättare att smörja in med den, och så torkar den inte ut huden lika mycket som en tinktur gör.

Så här gör jag min hästkastanjtinktur

Jag skär kastanjerna i mindre bitar med en vass kniv. Sen lägger jag dem i en glasburk och fyller på med dubbel mängd minst 40% sprit (ända upp till kanten). Tinkturen ställer jag i ett österfönster (går lika bra i väster). Sedan får burken stå och dra i cirka sex veckor medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. (Obs! Det är helt normalt att tinkturen blir ”mjölkig”.) Efter det silar jag bort kastanjerna och förvarar den färdiga tinkturen i en mörk glasflaska. Håller i minst 10 år. Här hittar du recept på hästkastanjesalva.

Ta hand om dig!
Örtagumman

Hästkastanj – Aesculus hippocastanum
Skördas i september-oktober

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *