Göra egen hästkastanjesalva

Ljusgul hästkastenjesalva i brun glasburk.

Jag har både hästkastanjetinktur och hästkastanjesalva i mitt husapotek. I hästkastanjen finns nämligen de aktiva ämnena flavonoider och saponiner som ökar elasticiteten i blodkärlen och stärker kärlväggarna, vilket mildrar skador och bristningar på kärlen. Tinkturen och salvan är till hjälp vid åderbråck, hemorrojder, trötta svullna ben och för den som har lätt att få blåmärken (bland annat jag).

För snabbare läkning baddas tinkturen direkt på problemområdena, men då jag inte vill torka ut huden alltför mycket så gör jag även en salva där jag tillsätter hästkastanjetinktur. Det tar lite längre tid för läkning, men känns bättre för min hud.

Basoljan till salvan är en blandning av rapsoljeutdrag på kamomill och arnika.. Kamomillen för dess vårdande och lugnande verkan och arnikan för att, precis som hästkastanjen, även den innehåller mycket flavonoider. Men du kan använda den vegetabiliska olja som du själv föredrar.

Så här gör jag hästkastanjesalva

Blir ca 75 ml
21 gram kamomillolja på rapsolja
21 gram arnikaolja på rapsolja
14 gram bivax
16 gram hästkastanjetinktur
5 droppar eteriskolja på kamomill

Smält bivaxet tillsammans med oljorna i en bunke i vattenbad. Ta av från spisen och vispa för hand tills salvan svalnat något. Därefter tillsätter jag hästkastanjetinkturen lite i taget under fortsatt vispning. På slutet tillsätter jag den eteriska oljan. Häller upp på burkar och låter de svalna innan locken sätts på.

När salvan svalnat så ser man små små öar av tinkturen, vilket är helt normalt. Tinkturen går ihop sig fint när du smörjer ut salvan.

Ta hand om dig!
Örtagumman

Hästkastanj – Aesculus hippocastanum
Skördas i september-oktober

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *