Testar örtte vid olika grader


Jag har fått lära mig att örtte ska dra minst 5 minuter i vatten som fått koka upp till 100 grader. Detta för att få ut så mycket som möjligt av eterisk olja och andra aktiva substanser. Det är naturligtvis en smaksak för hur starkt örtte man vill ha och om man dricker teet som vardagste eller som medicin, samt om det gäller te gjort på rötter som ska beredas lite annorlunda.

Jag har varit nyfiken på teets egenskaper vid olika temperaturer och bestämde mig därför att göra ett test på torkad pepparmynta från egen odling.

Metod

Jag tog lika mycket torkad pepparmynta i tre tesilar och ställde dem i vars ett glas. Värmde vatten till tre temperaturer: 70, 80 och 100 grader. Fördelade vattnet med de olika gradantalen i glasen med tesilarna och lät dem dra i 5 minuter.

Tre glas med pepparmyntste vid 70, 80 och 100 grader.
Resultat

Som ni kan se på bilden så blev det en rätt så stor skillnad på färgen. Teet på 70 grader fick svag gul färg, doftade svagt av mint och smakade lite mint. Teet på 80 grader fick en lite mer gulaktig färg, doftade lite mer och hade en lite starkare smak. Men inget av de föregående slår teet som fick dra i 100 gradigt vatten. Underbar guldgul färg, distinkt doft av mint och en härligt uppfriskande mintsmak (som fortfarande känns i min mun i skrivandets stund). Så kontentan av testet visar tydligt att när man bereder ett örtte som ska dra i fem minuter så får man ut mest aktiva ämnen och eterisk olja ur örten med vatten som fått koka upp till 100 grader.

Pepparmynta är förresten en av de mest använda myntorna inom örtterapin då den innehåller bitterämnen som främjar matsmältningen – och intas då främst som te.

Det är verkligen kul och intressant att göra egna tester! Kanske någon annan gjort något liknande eller andra test!

Ta hand om dig
Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *