Hur mycket örtte kan du dricka per dag?


Jag får ofta frågan: ”Hur många koppar örtte kan jag dricka per dag?” Och mitt svar, så som jag fått lära mig, lyder enligt följande:

Koppar örtte Per dag

Hur många koppar örtte du kan dricka beror mycket på hur potent läkeväxten/örten är (så glöm inte att läsa på). Men den generella rekommendationen är en kopp vid behov, eller högst tre koppar per dag.

Dosering

Även doseringen skiftar beroende på vilken växt/ört du använder. Den generella rekommendationen är 2 teskedar torkad ört, eller 1 rågad matsked färsk ört, till 2,5 dl hett vatten och låta teet dra i 5 minuter.

Kur

Ska du dricka en kur så är den generella rekommendation att du dricker tre koppar örtte per dag under två veckor. Eventuellt uppehåll en vecka, och sedan en till två veckors kur till. Även här gäller det att du läser på om hur potent växten är.

Hur många koppar örtte du kan dricka beror på hur potent läkeväxten/örten är, så glöm inte att läsa på.
Att tänka på

Om det är en ny växt för dig så bör du först testa med en kopp och sedan avvakta och se hur din kropp reagerade på den. Detta för att upptäcka eventuell överkänslighet eller allergi.

Ta hand om dig
Örtagumman

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.


7 svar till “Hur mycket örtte kan du dricka per dag?”

 1. Jo, själv dricker jag runt 6-7 koppar örtte per dag då jag märkt att det har gett upphov till bättre matsmältning. Dock undrar jag om min förvärrade acne kan ha något med det stora intaget av örtte att göra. Kan man få inflammationer i kroppen av detta?

  • Hej Amanda!
   Så bra att örtteet har hjälpt dig med matsmältningen. Jag har aldrig hört talas om att örtte skulle påverka akne eller orsaka inflammation i kroppen. Däremot, beroende på hur potent ditt örtte som du dricker är, eller om det innehåller mycket garvämnen eller saponiner, så kan det bli en belastning för njurarna och levern i för stora mängder.

 2. Ok tack för svar!
  När för man har ju hört och läst kring fördelarna med örtte och inget om, som sagt, att det skulle orsaka inflammation i kroppen. Tänkte bara att det evn kanske kunde ha med det å göra då min acne har förvärrats och har dessutom börjat dricka med te å drog därför den slutsatsen. Kan såklart ha med något annat att göra, kost rent generellt sätt t.ex. Men eftersom jag inte har sån jättekoll på just örtte å te överlag och dess positivt bidragande faktorer tänkte jag bara fråga kring det. Men då vet jag!

  • Jag förstår hur du tänker. Och man kan ju vara överkänslig mot olika saker, så om det hade varit jag så hade jag nog testat med att sluta dricka örtteer under två veckor för att se om det är det som påverkar dig.

 3. Ja men precis,, så kanske ska, som du skriver, prova å se som sagt om det är just örtteerna som bidrar till det.
  Tack för svar ännu en gång!

  • Varsågod! Det gör jag så gärna!
   Om du testar med att hålla upp några veckor så får du, om du vill, gärna återkomma och berätta hur det gick. Är intressant att veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *