Rölleka på tork till örtte!


Rölleka ligger på tork! Dessa ska användas till örtte. Blommorna för sig och bladen för sig. Stjälken tar jag inte med, även om den också kan användas (tycker det tar för lång tid att torka den).

Jag delar upp dem för att jag tycker att bladen ger en lite för bitter smak. Beroende på hur stora besvär jag har så gör jag mitt te så här: mindre besvär = te på endast blommor, mer besvär = lägger till några blad.

Röllekans egenskaper

Röllekan är en läkeväxt som har flera bra egenskaper. Den är bland annat rik på eterisk olja, bitterämnen och flavonoider, som tillsammans är både kramplösande och stödjande för matsmältningen och tarmarbetet.

Har du matsmältningsbesvär, uppsvälld mage eller kramp i gallgångarna, så kan det därför vara bra att dricka en kopp röllekate en timme innan maten.

Du kan även göra te på rölleka tillsammans med andra örter som är bra vid matsmältningsbesvär, så som maskros, kamomill, pepparmynta och ringblomma.

Så här gör jag mitt te

Ta 2 tsk av rölleka (eller en blandning) till 2,5 dl hett vatten. Låt dra i fem minuter. Sila och drick. Drick upp till tre koppar per dag vid behov eller drick som kur, tre koppar om dagen i två veckor. Vila en vecka och upprepa kuren om det behövs.

Förresten, har du tittat riktigt nära på en röllekablomma? Den är sååå vacker!

Ta hand om dig!
Örtagumman

Rölleka – Achillea millefolium
Blommar juli till september.

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *