Tinktur på rogivande vänderot

Glasburk innehållande krossad vänderot och sprit. Vid sidan om står en paket med torkad vänderot.

Jag är nyfiken på vänderot och dess rogivande verkan.

”Vänderot har en lång tradition av användning vid oro, rastlöshet, stress, nervös spänning och sömnproblem. Som med de flesta andra rogivande växter blir man inte trött av vänderot men man går ned i varv och blir lugn så att det går lättare att slappna av och somna. Till skillnad från syntetiska sömntabletter blir man inte tung i huvudet av vänderot dagen efter.”

Källa: Alexandra de Paoli, Läkeväxter till vardags.

Eftersom jag var osäker på om jag skulle plocka rätt rötter, så beställde jag istället hem torkad vänderot. Men nästa år ska jag så vänderot i en av mina odlingsbäddar, på så sätt kommer jag veta att det är rätt läkeväxt.

Jag måste ju säga att de torkade rötterna inte doftar särskilt gott – det är en säregen frän lukt som är svår att beskriva.

Man kan använda rötterna som rogivande te eller som rogivande tinktur. Här tänker jag att en tinktur blir lättare att ta vid behov, samt befarar jag att teet kanske smakar som det luktar.

Så här gör jag min vänderotstinktur

Jag tar en halv del torkad vänderot och krossar rötterna i en mortel. Sen lägger jag krosset i en glasburk och fyller på med dubbel mängd minst 40% sprit (ända upp till kanten). Tinkturen ställer jag i ett österfönster (går lika bra i väster). Sedan får burken stå och dra i cirka sex veckor medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort vänderotskrosset och förvarar den färdiga tinkturen i en mörk glasflaska. Håller i minst 10 år.

Läs här om hur det gick med tinkturen

Ta hand om dig!
Örtagumman

Vänderot – Valeriana officinalis
Rötterna skördas i augusti när växten blommat över.

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *