Vänderoten får en ny chans!

Vildväxande rosa vänderot

Efter min tidigare diss av vänderoten, då jag slängde min stinkande tinktur i soporna, så har jag beslutat mig för att den ska få en ny chans i år.

Första gången jag gjorde en tinktur på vänderoten så gjorde jag det på på köpt torkad vänderot. Tanken var att jag skulle använda den som rogivande tinktur, men den stank något så otroligt att jag inte kunde förmå mig att testa den. Nu har jag har hört att om man gör tinkturen på färska rötter så ska den inte lukta lika skarpt. Därför kommer jag att göra ett nytt försök med egenodlad vänderot som jag sådde förra året. Den har börjat titta upp i pallkragen nu och jag hoppas på fin blomning i sommar och en god skörd i augusti eller september.

Vändrotsplantor i pallkrage.

”Vänderot har en lång tradition av användning vid oro, rastlöshet, stress, nervös spänning och sömnproblem. Som med de flesta andra rogivande växter blir man inte trött av vänderot men man går ned i varv och blir lugn så att det går lättare att slappna av och somna. Till skillnad från syntetiska sömntabletter blir man inte tung i huvudet av vänderot dagen efter.”

Källa: Alexandra de Paoli, Läkeväxter till vardags.

Naturligtvis återkommer jag om hur det gick.

Ta hand om dig!
Örtagumman

Vänderot – Valeriana officinalis
Rötterna skördas i augusti/september när växten blommat över.

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *