Så gör du lavendelolja!

Glasburk med lavendelolja och lavendelblommor sidan om.

Du magiska lavendel!

Första skörden av lavendel är gjord. Doften är bedövande och jag känner mig så lugn och glad när jag står och bereder blommorna. Lavendel innehåller ju massor av eterisk olja med lugnande effekt, så bara genom att andas in lavendeldoften känner man av effekten.

Användning

Jag använder (nästan) hela dagens skörd till örtolja, som ska användas till kamomill- och lavendelsalva. Lavendelolja och lavendelsalva är mjukgörande, antiinflammatorisk och antibakteriell – perfekt för att lugna irriterad hud, främja läkning av små sår och mjukgöra förhårdnader på händer och hälar. Tänk er själva den där känslan, när det är vinter och man sitter och smörjer in fötterna med en sommardoftande, vårdande salva.

Skörden räckte även till några buketter att torka till rogivande te och doftpåsar.

Videon beskriver hur du gör din egen vårdande lavendelolja.
Recept: Så här gör du lavendelolja

1. Fyll en glasburk till drygt hälften med blommande lavendel. Klipp eller hacka dem lätt.

2. Häll på olivolja så att oljan täcker alla blommorna. Det går bra att ta vilken vegetabilisk olja som helst. Det är helt efter eget tycke.

3. Ställ burken i ett österfönster (går lika bra i väster). Nu skall burken stå där i 4-6 veckor medan du snurrar runt på den en gång om dagen.

4. Efter det silar du bort blommorna och tillsätter 1 ml e-vitamin och ev. 10 droppar eterisk lavendelolja per dl färdig olja (detta för att få i fler av lavendels aktiva ämnen i oljan). Häll oljan i en ren flaska och din vårdande örtolja är klar.

Tips:

  • Stjälkarna som blir över när du tagit bort blommorna kan du torka i små knyten och använda när du eldar i kaminen eller i öppna spisen. Då doftar det gott av lavendel.
  • Lavendel går bra att odla i kruka.

Ta hand om dig
Örtagumman

Lavendel – Lavandula angustifolia
Skördas juli – september

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du tar eget ansvar, är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *