Ljuvliga, rogivande lavendel!

Lavendelblommor ligger i olja i glasburk.

Nu har jag plockat den första skörden av mina lavendel. Jag får förhoppningsvis en ny skörd i augusti/september igen.

Doften är bedövande och jag känner mig så lugn och glad när jag står och bereder blommorna. Lavendel innehåller ju massor av eterisk olja med lugnande effekt, så bara genom att andas in lavendeldoften känner man av effekten.

Av sommarskörden ska det bli örtolja, som jag sedan använder i diverse salvor. Tänk er själva den där känslan, när det är vinter och man sitter och smörjer in fötterna med en sommardoftande, vårdande lavendelsalva. Underbart!

Höstskörden kommer jag att torka till rogivande te och till doftpåsar.

Så här gör jag min lavendelolja

Jag fyller en glasburk till drygt hälften med lätt sönderklippta lavendelblommor, och häller på olivolja så att oljan täcker alla blommorna. Det går bra att ta vilken vegetabilisk olja som helst (ju fetare desto bättre hållbarhet). Det är helt efter eget tycke. Burken ställer jag i ett österfönster (går lika bra i väster). Nu skall burken stå där i tre till fyra veckor medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort blommorna och tillsätter 10 droppar eterisk lavendelolja per dl färdig olja (detta för att få i fler av lavendels aktiva ämnen i oljan). Jag häller oljan i en ren flaska och min vårdande örtolja är klar.

Ta hand om dig
Örtagumman

Lavendel – Lavandula angustifolia
Skördas juli – september

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *