Recept på återfuktande cerat på örtoljor och sheasmör!

Cerat i pappershylsor och i plasthylsor.

Vintertid är lika med produktionstid och nu har det blivit dags att producera till Julsöndagen i Perstorp. Denna gång har jag valt att göra cerat av oljeutdrag på kamomill och humle, samt sheasmör.

Kamomill och humle är båda vårdande och lugnande, och sheasmör är mjukgörande och återfuktande. På vintern är ceraten extra bra för att skydda mot kyla och torrhet eftersom de är vattenfria.

Ceraten kan användas av både vuxna, barn och våra husdjur. Och de är även en uppskattad gåva.  

SÅ HÄR GÖR JAG CERATEN

80 gram olivoljeutdrag på kamomill
30 gram rapsoljeutdrag på humle
50 gram bivax
45 gram sheasmör nilotica

  1. Först lägger jag in hylsorna i frysen. På så sätt så är de riktigt kalla när det är dags att fylla dem och de stelnar snabbare.
  2. Jag smälter bivaxet tillsammans med örtoljorna i en skål i ett vattenbad. Tar av från värmen och tillsätter sheasmöret. Rör om tills det smälter samman. Jag sätter tillbaka bunken i vattenbadet (utan att spisen är på).
  3. Nu är det dags att ta ut hylsorna ur frysen och ställa upp dem. Bra om du har någon form av stöd för dem så att de inte trillar. Plasthylsorna får ett gummiband om sig. Pappershylsorna ställer jag i en lite låda med lite mellanrum för att hylsorna inte ska stå för nära varandra och bli nerkletade.
  4. Jag fyller hylsorna, upp tills det är knappt 1 cm kvar i toppen. Låter stelna i frysen i 2-3 minuter. Tar ut dem och fyller på den sista biten i hylsan. Har kvarvarande smet hunnit stelna så bara smält den till flytande igen. Sedan får de stelna klart i rumstemperatur. Hylslocken sätter jag på först när de har svalnat helt. Efter cirka ett dygn har de nått sin slutgiltiga hårdhet. Hållbarhet: drygt 1 år

Denna sats gav 13 st cerat à 10 ml och 13 st cerat à 5 ml. Receptet fungerar bra att fylla i både papphylsor och i plasthylsor.

Lycka till!

Dessa ceraten finns även att köpa i min butik.

Ta hand om dig
Örtagumman

Kamomill – Matricaria chamomilla
Blommar juni till september

Humle – Humulus lupulus
Skördetid augusti-september
 
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *