Vissa använder endast ringblommans kronblad till sin ringblomsolja, men jag använder alltid hela ringblomman, det vill säga både blomkorg och kronblad. Det gör jag för att korgen är en samling av pyttesmå blommor. I de små små blommorna finns eterisk olja och andra aktiva ämnen som jag gärna vill ha med i min örtolja.
Så här gör jag ringblomsolja
Jag fyller en glasburk till drygt hälften med färska lätt sönderklippta ringblommor och häller på rapsolja upp till burkens kant. Burken ställer jag i ett öster- eller västerfönster i ca 4 veckor. Jag skakar den en gång om dagen. Efter det silar jag bort blommorna häller oljan i en ren flaska och min vårdande örtolja är klar. Håller i ca 1 år
Av oljeutdraget gör jag läkande och vårdande salva. Ringblomssalvan är bra vid torr hud, torrsprickor, eksem, utslag, insektsbett, och till babyvård. Och frågar du mina barnbarn, så är mormors/farmors salva en magisk salva som hjälper till det mesta!
Så här gör jag ringblomssalva
Grundreceptet på min ringblomssalva, ger cirka 120 ml salva.
1 dl ringblomsolja på rapsolja
20 gr bivax
Ev. 5-10 droppar eterisk olja
Smält bivaxet tillsammans med ringblomsoljan i en bunke i ett vattenbad. Ta av bunken från spisen och rör tills salvan svalnat och blivit som halvsmält smör i konsistensen. Om du vill kan du tillsätta 5-10 droppar eterisk olja i slutet, strax innan det är dags att hälla upp salvan i rena burkar – detta gör salvan än mer terapeutisk.
Exempel på eteriska oljor som passar bra med ringblommans vårdande egenskaper är: lavendel, apelsin, kamomill, rosmarin och tea tree.
Låt salvan svalna helt innan du sätter på locket.
Du kan även tillsätta mjukgörande och återfuktande sheasmör i salvan. Till receptet på ringblomssalva med sheasmör.
Ta hand om dig
Örtagumman
Ringblomma – Calendula officinalis
Blommar juni till oktober
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.
Foto: Örtagumman