Recept på bra cerat inför vintern!

Läppcerat i vita hylsor står på bord

Höst och snart vinter betyder att det är dags att göra skyddande, vårdande och mjukgörande cerat. Det är enklare att göra än vad många tror.

Denna gång har jag valt att göra cerat på oljeutdrag av kamomill och sheasmör. Kamomill är vårdande och sheasmör är mjukgörande och återfuktande. På vintern är ceratet extra bra för att skydda mot kyla och torrhet eftersom den är vattenfri.

Ceraten kan användas av både vuxna, barn och våra husdjur. Och de är även en uppskattad gåva. Jag gav till exempel bort mina i små goodiebags.

SÅ HÄR GÖR JAG CERATEN

55 gram olivoljeutdrag på kamomill
26 gram bivax
25 gram sheasmör

  1. Först lägger jag in hylsorna i frysen. På så sätt så är de riktigt kalla när det är dags att fylla dem och de stelnar snabbare.
  2. Jag smälter bivaxet tillsammans med kamomilloljan i en skål i ett vattenbad. Tar av från värmen och tillsätter sheasmöret. Rör om tills det smälter samman. Jag sätter tillbaka bunken i vattenbadet (utan att spisen är på).
  3. Nu är det dags att ta ut hylsorna ur frysen och ställa upp dem. Bra om du har någon form av stöd för dem så att de inte trillar. Jag brukar ställa dem i en lite låda.
  4. Jag fyller hylsorna, upp till det är knappt 1 cm kvar i toppen. Låter stelna i frysen i 2-3 minuter. Tar ut dem och fyller på den sista biten i hylsan. Har kvarvarande smet hunnit stelna så bara smält den till flytande igen. Sedan får de stelna klart i rumstemperatur. Hylslocken sätter jag på först när de har svalnat helt. Efter cirka ett dygn har de nått sin slutgiltiga hårdhet. Hållbarhet: cirka 1 år

Denna sats gav 21 st cerat à 5 ml och 1 st cerat à 10 ml. Receptet fungerar bra att fylla i både plasthylsor och papphylsor.

Ta hand om dig
Örtagumman

Kamomill – Matricaria chamomilla
Blommar juni till september

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *