Tinkturen på pepparmyntan är silad och klar!

Pepparmyntatinktur i brun glasflaska

Det är första gången jag sätter en tinktur på pepparmynta, så det var spännande att både se kulör och känna doft och smak på den. Den har en guldgul kulör, doftar gott av pepparmint och har en intensiv mintsmak.

Tanken med tinkturen är att använda den som en klådstillande och svalkande tinktur. Lite längre fram kommer jag även testa att göra en blandning av olika tinkturer som passar bra vid förkylning och där passar ju även pepparmyntan in.

Så här gör jag min tinktur

Jag plockar blad och blommande grenspetsar en torr och solig dag, hackar dem och lägger dem i en glasburk (fyller 2/3 av burken med örthacket), och häller på med minst 40% sprit ända upp till kanten. Tinkturen ställer jag i ett österfönster (går lika bra i väster). Sedan får burken stå och dra i cirka sex veckor medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort växtdelarna och förvarar den färdiga tinkturen i en mörk glasflaska. Håller i minst 10 år.

Dosering

I små dosor (2-3 ml i lite vatten) kan man använda pepparmyntatinktur som kramplösande och gasfördelande medel, vid illamående och sura uppstötningar. Men man ska vara försiktig vid invärtes bruk, då överdosering kan ge inflammation i mage och tarm och skada levern. Då kan det vara bättre att ta en kopp te på pepparmynta istället.

Förr användes pepparmyntstinktur exempelvis som huvudvärkscologne – som baddades på tinningarna vid huvudvärk och migrän; detta ansågs mycket svalkande. Beredningar av förkylningsångbad med pepparmynta är även den en äldre metod, som sägs underlätta andningen, men om detta tvistar de lärde. Enligt vissa underlättar den eteriska pepparmyntsoljan andningen genom näsan bara hos friska, inte hos förkylda. Men själv tycker jag att det är uppfriskande med ett ångbad med pepparmynta när jag är förkyld.

I år har jag tagit tillvara hela min kruka med pepparmynta, då jag även torkat blad till te och gjort en pepparmyntsolja för utvärtes bruk.

Ta hand om dig!
Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *