Rogivande johannesörtstinktur!

Starkt rödfärgad Johannesörtstinktur i glasflaska.

Johannesörtstinktur kan lindra vid lätt nedstämdhet, vid lindrig oro och mot tillfälliga insomningsbesvär.

Du kan använda tinkturen både invärtes och utvärtes, men jag använder den endast invärtes, och då doserar jag enligt följande: en tesked tinktur i ett glas vatten tre gånger om dagen eller vid behov.

Du kan även dricka te på johannesört. Vid korta perioder av mild nedstämdhet kan du dricka upp till tre koppar per dag. Teet och tinkturen fungerar på samma sätt, men känner du dig nedstämd under en längre tid bör du kontakta läkare istället.

Så här gör jag min johannesörtstinktur

Jag fyller en glasburk med lätt sönderklippta färska äkta johannesörtblommor, som jag plockat en torr och solig dag. Därefter fyller jag på med dubbel mängd 40% sprit och sätter på locket. Efter bara någon sekund kan du se hur tinkturen färgas härligt röd av hypericinet från johannesörten. Jag låter tinkturen stå och dra 4-6 veckor. Silar sedan bort blommorna och häller tinkturen i en mörk glasflaska. Tinkturen håller i omkring tio år.

Så här bereder du johannesörtste

Ta 2 teskedar torkad ört till 2,5 dl hett vatten och låt teet dra i 5 minuter. Sila bort örten och drick.

VARNING!
  • Johannesört är en potent ört som kan påverka olika typer av läkemedel. Om du äter någon form av läkemedel, p-piller eller har hormonspiral, så ska du alltid fråga läkaren om råd innan du börjar ta johannesört invärtes. Utvärtes påverkar johannesörten inte dina andra mediciner.
  • Känner du dig nedstämd under en längre tid ska du kontakta läkare istället.
  • Tänk också på att johannesört ökar hudens solkänslighet. Om du vistas i stark sol är risken större att du bränner dig.

Läs här om hur jag gör örtolja på äkta johannesört.

Ta hand om dig
Örtagumman

Johannesört – Hypericum perforatum
Blommar juli – september

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumma