Rosenolja – lugnande och fuktbindande

Rosen Chandos Beauty i rosa och aprikos nyanser.

Idag har jag silat rosenolja som jag gjort av färska kronblad från min starkt och härligt doftande rabattros Chandos beauty och nattljusolja. Rosenoljan är en kroppsolja som är både lugnande och fuktbindande.

Denna ros doftar underbart och skiftar i creme, aprikos och ljusrosa (se andra bilden). Som ni ser så blev oljan riktigt klargul, vilket är lite kul med tanke på rosens olika kulörer. Det ska sägas att nattljusoljan som kronbladen har legat i är svagt gulfärgad; rosen har verkligen förstärkt det gula.

Ett glas med silad klargul rosenolja.
Så här gör jag min rosenolja:

Jag plockar kronbladen av rosor en torr och solig dag. Bladen får inte vara fuktiga från dagg eller regn. Jag lägger bladen i en glasburk, klipper lite i dem och fyller sedan på med nattljusoljan så det täcker alla bladen (det går bra med vilken vegetabilisk olja som helst, men använd helst en neutralt doftande). Sen ställer jag burken i ett österfönster (går lika bra i väster). Vänder omkring på burken varje dag. Efter två till tre veckor silar jag bort blommorna och tappar upp oljan i en mörk glasflaska. Den håller i ca 1 år.

Att jag valde nattljusoljan var för att den är en mager olja (går snabbt in i huden) och den är bra för torr och skadad hud. Källa: Organic makers

Ta hand om dig!
Örtagumman

Chandos beauty – ”Morten Korch” tehybrid
Blommar juni till oktober

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *