Frösådd av två nya arter av echinacea; angustifolia och pallida

Två echinacea fröpåsar

 Dags att lära känna två, för mig, nya arter i solhattssläktet (Echinacea): nämligen angustifolia (smalbladig solhatt) och pallida (blek solhatt).

Jag har haft echinacea purpurea (röd solhatt) i min trädgård i flera år nu – som jag gör tinktur på, och det är troligtvis den vanligaste sorten som vi använder just här i Sverige. Men nu har jag blivit nyfiken på två andra arter som även de används för sina förkylningslindrande egenskaper. Det är echinacea pallida och echinacea angustifolia, på vilka det oftast är roten som man gör tinktur på. Båda används som naturläkemedel i bland annat Tyskland, Österrike och Schweiz och lär innehålla en del annorlunda aktiva ämnen jämfört med purpurean.

Jag är så glad att jag lyckats få tag på frö till de två ”nya” sorterna. De kommer att förkultiveras tidigt nästa år och förhoppningsvis har jag blommor på dem året därpå. Så spännande! Sen får jag se om jag använder rötterna eller bara låter dem stå och blomma fint i örtagården. Återkommer i frågan.

Två echinacea fröpåsar
Två böcker om läkeväxter.
Bra källor till information

Det ska bli riktigt intressant att fördjupa mig mer i detta ämne. Jag har fått tag på två bra böcker, skrivna av bland annat Jan G Bruhn; Läkemedel från naturen – en integrerad del av medicinen och Naturläkemedelsboken – en naturlig del av egenvården. Jag kan även rekommendera er att besöka naturbiblioteket.se. Där finns intressant information om echinacea, och en massa information om andra läkeörter och modern forskning.

Ta hand om dig
Örtagumman

Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *