Förkylningstinktur nr 1 – Röd solhatt!

Röd solhatt

Röd solhatt är en självklar läkeväxt i min trädgård. Den är underbart vacker när den går i blom, och humlor, bin och fjärilar älskar blommorna. Själv använder jag den till att göra den bästa förkylningstinkturen.
 
Röd solhatt är en läkeväxt med många bra egenskaper. Forskning visar att den är antiinflammatorisk och motverkar virus-, bakterie- och svampinfektioner. Den sägs även vara bra vid läkning av svårläkta sår, munsår och hudinfektioner, men den är främst känd för sin verkan på förkylningssymptom. Vilket är den egenskap som jag är ute efter. På apoteket kan jag köpa olika preparat med röd solhatt, men det är billigare (och roligare) att göra den själv.

Röd solhattstinktur i mätglas stående på bord.
Röd solhattstinktur

När jag känner att en förkylning är på väg tar jag en tesked röd solhattstinktur i ett halvt glas vatten – två till tre gånger om dagen i några dagar. På så sätt bromsar jag min förkylning. Tinkturen gör inte att jag slipper förkylningen helt, men jag får lindrigare symptom och kortare sjukförlopp.

Så här gör jag min tinktur på röd solhatt

Jag plockar hela blommor med blad och stjälkar en torr och solig dag, hackar dem och lägger dem i en glasburk (fyller 2/3 av burken), och häller på med minst 40% sprit ända upp till kanten. Tinkturen ställer jag i ett österfönster (går lika bra i väster). Sedan får burken stå och dra i cirka sex veckor medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort växtdelarna och förvarar den färdiga tinkturen i en mörk glasflaska. Håller i minst 10 år.
 
De flesta tinkturer görs ju på torkade läkeväxter, men här säger expertisen att för bästa resultat ska färska blommor av röd solhatt användas (även när tinkturen görs på sprit med 40% alkoholhalt).  

Läs även inlägget där röd solhatt testats mot munsår med gott resultat!
 
Ta hand om dig
Örtagumman
 
Röd solhatt – Echinacea purpurea
Skördas juli – september (ibland även i oktober)
 
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.
 
Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *