Så arnika till örtagården


Små arnikaplantor tittar upp! 

Jag har redan en hel del arnika i min örtagård – och jag skördar i stort sett alla blommorna på dem. Arnikan, eller slåttergubben som den också kallas, är inte bara en fantastisk läkeväxt utan den är även mycket vacker att se på med sin intensiva orangegula färg. Därför vill jag ha fler blommande plantor – som jag inte tänker skörda – utan blommorna ska få stå kvar och lysa i all sin prakt.

Så här sådde jag arnikafröerna

Fröerna sattes i jorden den 11 februari och idag, 3 1/2 vecka senare har en hel del av dem kommit upp. De är små små miniplantor, och jag får vara riktigt försiktig när jag ska skola om dem. 

Jag sådde arnikan i vanlig såjord: la fröerna på fuktad jordyta och fördelade sen ett tunt tunt lager såjord och lite fuktighetsbevarande vermikulit på toppen. Satte sådden (mini drivhus) i ett söderfönster, och på den vägen är det. 

Nu får de växa till sig lite till innan omskolning. Plantorna kommer sedan att planteras ut i min örtagård när frostrisken är över. Arnikan blommar inte första året, utan de kommer i juni år två. 

Ta hand om dig

Örtagumman 

Slåttergubbe (arnica) – Arnica Montana
Blommar juni – juli

Foto: Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *