Arnicaolja fixar ömma och stela muskler och leder!


Visste du att arnica (eller Slåttergubbe som den också kallas) är en av de mer välkända läkeväxterna och används mycket inom både idrottsmedicin och av fysioterapeuter. Den är idealisk för aktiva personer eftersom den lindrar stukningar, vrickningar, sträckningar, sen- och muskelbristningar, bulor, blåmärken, svullnader och krosskador. Alla typer av vävnadsskador där huden är hel kan behandlas med arnica.

Du masserar den skadade kroppsdelen med arnicaolja flera gånger om dagen för att påskynda läkningsprocessen. Arnicaolja kan även användas som massageolja för att lindra trötta, ömma och stela muskler. Den går utmärkt att använda i salva och liniment också.

Se filmen nedan där jag skördar och bereder oljeutdrag på arnica.

I år blev det en rekordtidig skörd tack vare det soliga och varma vädret i maj. Normalt blommar den först i mitten av juni. Första skörden går till örtolja.
Så här gör jag arnicaolja:

Fyll en glasburk med 2/3 färska, lätt sönderklippta arnicablommor (hela blomman ska användas). Häll på kallpressad rapsolja ända upp till kanten på burken (blommorna ska täckas ordentligt). Ställ örtoljan i ett öster- eller västerfönster. Låt burken stå där i fyra till sex veckor medan du snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silas blommorna bort genom ett nylonfilter och oljan hälls på en mörk flaska.

Oljan håller i drygt ett år. Jag brukar tillsätta lite e-vitamin i den färdiga oljan, då håller den längre.
 
Ta hand om dig
Örtagumman
 
Slåttergubbe (arnica) – Arnica Montana
Blommar (normalt) i juni
 
Ps. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att du är försiktig och att du läser på ordentligt om dem.
 
Foto: Örtagumman
 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *