Det blev en kryddig och varm doft på nya örtoljan!

Flaska innehållande örtolja 24 örter ligger bland örter.

I oktober testade jag att sätta en ny örtoljeblandning. Min önskan var att den skulle dofta mycket( se inlägg från den 20 oktober). Idén hade jag fått från en eterisk olja som innehåller 31 örter – som jag tycker doftar magiskt gott. Och nu ville jag då testa om jag kunde få till något liknande. Jag fick ihop 24 olika växter/örter av 31; färska, torkade och några som eterisk olja, och jag måttade ungefär lika stor del ”doft” av varje ört.

Tre veckor senare silade jag av växtdelarna och tillsatte de eteriska dropparna. Efter det har oljan fått stå och ”mogna” några veckor. Nu när den är klar kan jag avslöja resultatet: en underbart kryddig och varm doft. Inte lika stark som ”31 örter”, men ändå ganska nära doftmässigt. En doft som passar för höst- och vintermånaderna. Jag kommer att använda den som en handolja/kroppsolja, då oljorna jag använt som bas passar perfekt för detta.

Så här gjorde jag min örtolja ”24 örter”
  1. Basolja: lika delar av baobabolja, nattljusolja och sesamolja
  2. Färska kryddor/örter: citronskal, basilika, rosmarin, dragon, citronverbena, citronmeliss, timjan
  3. Torkade: lavendel, kamomill, pepparmynta, salvia, hel kanel, fänkålsfrön, kumminfrön, kardemummakärnor
  4. Eterisk olja, 15 droppar till 1 dl örtolja fördelat på: apelsin, eukalyptus, lime, enbär, åkermynta, rosmarin, tea tree olja, alptall, sibirisk gran, lavendel
  5. Hacka, mortla, krossa örterna, fyll en glasburk till hälften och fyll på, ända upp till kanten, med så doftlös olja som möjligt. Ställ burken i ett öster- eller västerfönster. Snurra runt på den en gång om dagen. Efter tre veckor, sila och tillsätt de eteriska dropparna. Häll upp på mörk flaska och låt stå och mogna i någon vecka.

Ta hand om dig
Örtagumman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *